Fri fragt fra 499 DKK - Levering 1-2 hverdage - Anerkendte fodplejeprodukter

Få personlig rådgivning af fodterapeut på Tlf. 22 55 99 01

Knyster

Knyster, også kaldet Hallux Valgus, er en meget almindelig tilstand. Den forekommer oftere hos kvinder end mænd og rammer et stort antal personer hvert år. Her på siden har jeg samlet alt, hvad du skal vide om lidelsen inkl. hvilke symptomer, du skal holde øje med, og hvordan behandlingen foregår. 

Hvad er knyster?

Knyster er en udbuling, der opstår på fodens side. Det sker som følge af, at storetåen drejer sig hen mod de resterende tæer på foden, så knoglerne i leddene danner en vinkel i stedet for at være i forlængelse af hinanden. Det får leddet til at hæve, og knoglen til at bule ud på indersiden af foden, som danner den ømme, væskefyldte knyst på indersiden af storetåens grundled. Knysten opstår for at beskytte leddet mod trykket fra f.eks. sko, og den kan blive betændt som følge af trykket. 

Symptomer på knyster

  • Smerter i fodens led eller fra selve knysten.
  • Smerter og trykproblemer som følge af, at storetåen og nabo-tåen gnides mod hinanden. 
  • Udfordringer ved at passe dit fodtøj. 
  • Hård hud, vabler eller sår ved området.

Årsager til udvikling af knyster

Der kan være flere forskellige årsager til, at du udvikler knyster. Det kan være en arvelig komponent, der giver dig tendensen til at udvikle knyster – f.eks. pga. fodstillingen, for små sko eller andet uhensigtsmæssigt fodtøj. Det er dog ikke noget, der er sikre beviser for.

Generelt har det noget at gøre med, hvordan din fodstilling er, og om du bruger det rette fodtøj. For små eller spidse sko er også en stor årsag til udviklingen af knyster. 

Sådan stilles diagnosen

Ofte kræver det blot, at din fodterapeut tager et hurtigt kig på dine fødder, hvor det vil være tydeligt at se, hvordan storetåen danner en vinkel (du er også meget velkommen til at sende mig et billede af din fodstilling). Derefter vil man kigge på tåens bevægelighed og knoglernes placering, som vil indikere den nødvendige behandling. I nogle tilfælde tages et røntgenbillede for at udelukke betændelse eller slitage i tåens grundled. Der tages også røntgenbillede ved meget slemme tilfælde, som skal behandles ved operation. 

Sådan behandles knyster

Det eneste, der kan forbedre lidelsen varigt, er en operation. Dog kommer det først på tale ved slemme, vedvarende smerter og udprægede kosmetiske tilfælde. I mellemtiden er der flere ting, du kan gøre for at lindre smerterne. 

  • Det rette fodtøj: Gå efter sko uden hæl med en bred form og god plads til tæerne. Det modsatte kan gøre lidelsen endnu værre. 
  • Smertelindrende polstring: Brug sokker, der skiller tæerne eller en knystbeskytter til at polstre området. Det kan være med til at lindre smerterne, og du finder et varieret udvalg til formålet her
  • Lindrende øvelser: Bøje- og strækøvelser kan bevare bevægeligheden i din fod. 
  • Nedkøling: Du kan bruge en ispose på området, f.eks. ved hævelse efter aktiviteter.
  • Operation: Det kan blive nødvendigt at operere, men du har stadig risiko for at opleve gener efterfølgende. De fleste får et tilfredsstillende resultat efter operationen, men oplever en lang periode, før smerter og hævelse aftager. 

Gode råd til forebyggelse

Hvis lidelsen først er i udvikling, kan det være vanskeligt at bremse. Du kan forebygge lidelsen ved at lave øvelser og vælge det korrekte fodtøj. Hvis du begynder at mærke symptomer, kan du købe dig til særlige skoindlæg, som i nogle tilfælde kan virke lindrende. Jeg anbefaler også, at du får regelmæssige fodtjek hos en autoriseret fodterapeut, så en begyndende lidelse eventuelt kan opdages i tide. Jeg er uddannet fodterapeut og dermed specialist i behandling og fodpleje – også af Hallux Valgus. Kom forbi min klinik i Nordjylland, eller kontakt mig for at få vejledning til behandling og pleje.